decor

Харчові мастила

 

Харчові мастила є спеціальні безпечні склади, які застосовуються для обслуговування обладнання харчової та фармакологічної промисловості, а також у суміжних галузях.

Посилення вимог до якості продуктів харчування змушує виробників постійно модернізувати своє обладнання і уважніше ставитися до вибору сировини та сервісних матеріалів.

Харчове обладнання, як і будь-яка інша техніка, потребує періодичного обслуговування. Забруднення мастильним матеріалом кінцевого продукту небажано в будь-якій сфері, але саме в харчовому виробництві наслідки можуть бути дуже відчутними. Ось чому до харчових мастил пред’являється значно більше вимог, ніж до промислових мастильних матеріалів.

Загальні вимоги до харчових мастил

У харчовій промисловості використовується багато типових механізмів: конвеєрні стрічки, насоси, ланцюгові приводи, мішалки, трубопроводи, накопичувачі та інше. Мастильні матеріали, що використовуються, покликані захистити всі оброблювані вузли від стирання, корозії та інших руйнувань. Такі робочі склади повинні добре прокачуватися в центральних системах мастила, вони термостійкі та характеризуються високою окисною стабільністю. Варто також зазначити, що харчові мастила не повинні втрачати своїх робочих функцій у процесі контакту з хімічними речовинами, а також водою та парою, які передбачаються технологічним процесом.

Виходить, що мастила для харчового обладнання повинні мати ті ж характеристики, що і для механізмів нехарчової індустрії, які працюють за аналогічних трибологічних умов. Тільки ось, навіть найякісніші та надійніші індустріальні мастила неприйнятно використовувати у харчовому виробництві з міркувань безпеки, тому харчові мастила виділені в окрему групу. Крім основних мастильних властивостей такі склади також:

  • не повинні мати будь-якого смаку чи запаху;
  • відрізняються тривалим терміном служби;
  • характеризуються високою термостійкістю;
  • несприйнятливі до зовнішніх впливів;
  • сумісні з різними матеріалами та конструкційними вузлами.

Класифікація харчових мастил

Залежно від компонентів, що використовуються у складі, харчові мастила поділяються на кілька категорій.

  • Н1. Змащення даної категорії допускаються у тих вузлах, де імовірно може статися випадковий контакт із продуктами харчування. Для основи беруть лише мінеральні або синтетичні олії високої якості, а всі загусники, присадки та інші складові повинні входити до переліку допустимих інгредієнтів 21 CFR 178.3750.
  • Н2. Використовуються у таких місцях, де виключається безпосередній контакт із їжею. Такі матеріали не мають конкретного списку дозволених інгредієнтів, але при цьому вони не повинні мати у складі миш’як, кадмій, свинець, сурму, ртуть, селен. Також забороняється наявність неорганічних кислот, мутагенних та канцерогенних речовин.
  • Н3. До цієї категорії включені водорозчинні мастильні матеріали, а також антикорозійні та миючі склади.
  • . Мастильні матеріали цієї групи безпосередньо контактують із продуктами харчування і не несуть при цьому небезпеки. Це різні розділи, в основі яких харчові масла. Їх використання запобігає прилипання їжі під час виробничого процесу. Застосовуються на формах, різаках, грилях, обробних дошках та інших поверхнях.
  • А7. Це очищувачі металевих поверхонь та полірувальні засоби, які допустимо застосовувати у харчовій промисловості.

Щоб купити якісні харчові мастила, необхідно звертатися до офіційних дилерів на території України. Наша компанія пропонує широкий асортимент мастил для харчової промисловості.

decor

Залишилися питання чи є пропозиції?

Наші менеджери дадуть відповідь на всі Ваші запитання.
Залиште свій номер телефону і наші менеджери зв'яжуться з Вами протягом 30 хв.